Wat mag je niet meenemen in het vliegtuig?

Alvorens veel mensen op vakantie of op reis gaan vragen ze zich af wat ze mogen meenemen in het vliegtuig en wat niet. Het is voor de hand liggend dat zaken als wapens en chemische stoffen niet mee mogen worden genomen in het vliegtuig. Niet alleen dit soort vanzelfsprekende voorwerpen mogen niet mee worden genomen, maar ook bepaalde vloeistoffen.

verboden vloeistoffen in handbagageOm te beginnen: vloeistoffen in de handbagage

Op de vraag ‘wat mag je niet meenemen in het vliegtuig’ is geen eenduidig antwoord te geven. Voor handbagage gelden namelijk diverse veiligheidsregels. Zo is er een maximum wat betreft de toegestane hoeveelheid vloeistoffen in handbagage. Zo mag je vloeistoffen van meer dan 100 millimeter niet meenemen in je handbagage. Alle vloeistoffen vallen onder deze regelgeving. Hierbij kun je denken aan parfum, water en andere dranken, tandpasta, scheerschuim, vloeibare make-up, gels, lotions, luchtjes en spuitbussen. Dit mag je allemaal meenemen in een kleine zak, zolang het maar gaat om 100 milliliter vloeistof per stuk. Neem je vloeistoffen van meer dan 100 milliliter wel mee in je handbagage, dan worden ze ingenomen en later door de douane vernietigd.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen in de vloeistoffen. Denk aan babyvoeding, medicijnen of dieetsupplementen. Ook koelelementen voor het veilig transporten van medicijnen vallen onder de uitzondering. Je moet vooraf wel duidelijk zelf aangeven dat het om vloeistoffen gaat die wel mee mogen. Dit doe je bij de handbagagecontrole en je hoeft deze zaken niet in een doorzichtige plastic zak op te bergen en er geldt ook geen beperking voor wat betreft de hoeveelheid. Hou het natuurlijk wel redelijk.

Verder: wat mag je niet meenemen in het vliegtuig?

verboden voorwerpen1Het gaat natuurlijk verder dan vloeistoffen. Dingen die je niet mag meenemen in het vliegtuig zijn onder andere wapens waarmee je projectielen kunt afvuren. Kleine katapulten, bogen, alarmpistolen en natuurlijk echte pistolen. Ook replica’s zijn verboden. Ook sprays waarmee je mensen of dieren mee kunt verdoven zoals pepperspray maar ook anti muggen spray zijn verboden. Stroomstootwapens vallen ook onder deze categorie.

verboden voorwerpen2Wat mag je verder niet meenemen in het vliegtuig? Stompe voorwerpen waarmee letsel kan worden aangebracht, zoals een honkbalknuppel. Ook spullen zoals knuppels, golfstokken, skateboards, biljartstokken, hengels, wapenstokken en ander gevechtsmateriaal mag niet mee in het vliegtuig.

verboden voorwerpen3Scherpe en/of puntige voorwerpen zoals messen, scharen, schaatsen, schroevendraaiers, grote scheermessen natuurlijk ook niet. Eigenlijk alle messen/scharen met een blad van meer dan 6 centimeter. Ook (elektrische) zagen mogen niet mee in het vliegtuig. Tot slot mogen explosieven niet mee. Ook replica’s zijn verboden. Munitie, ontstekers, lonten en zelfs vuurwerk zijn ook gewoon niet toegestaan aan boord van een vliegtuig.

In de ruimbagage zijn brand- en/of explosie gevaarlijke stoffen / apparaten verboden. Het is vanzelfsprekend dat je geen handgranaten, vuurwerk of munitie in je ruimbagage mag hebben. Het is natuurlijk wel mogelijk om dit door de lucht te laten vervoeren, dat zul je echter met een vrachtvliegtuig moeten laten doen en niet met een passagiersvliegtuig. Sommige ‘dangerous goods’ mogen overigens wel mee aan boord van passagiersvliegtuigen mits dit in het ruim wordt afgebonden volgens de geldende veiligheidsvoorschriften.