scheermes

Voor handbagage in het vliegtuig gelden onder andere binnen de Europese Unie strenge regels. Het gaat bij de regels vooral om de inhoud, maar ook op het gewicht en de maximale afmetingen wordt streng gecontroleerd. Deze exacte regels verschillen per airline, de veiligheidsregels gelden voor iedereen. Daarom de kritische vraag: mogen scheermesjes in je handbagage? TIP: voorkom discussie en plaats scheermesjes liever in de ruimbagage!

scheermesMogen scheermesjes in je handbagage?

Als het gaat om de inhoud van de handbagage en ruimbagage zijn de regels door de Europese Unie opgesteld. Volgens deze regels mag je geen scherpe voorwerpen in je handbagage meenemen en dat zou dus betekenen dat je geen scheermesjes mag meenemen. Echter, er dient echter wel onderscheid te worden gemaakt tussen mesjes in een houder en een open scheermes, welke door bijvoorbeeld een barbier wordt gebruikt. Scheermesjes in een houder mogen wel mee, maar een open scheermes niet. Het is logisch dat je geen open scheermes mag meenemen, want een dergelijk voorwerp is vergelijkbaar met een gewoon zakmes. Je zou een groot scheermes immers kunnen gebruiken als steekwapen. Kortom, mogen scheermesjes in je handbagage? Ja, maar open scheermessen dan weer niet. Een open scheermes is te zien op de bijgevoegde afbeelding. Dit mag dus niet mee in je handbagage.

Schiphol regels rondom scheermesjes

Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage.

Ook hier geldt dat de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog kan weigeren.

Scheerschuim is vloeistof

Je zou zeggen dat scheerschuim een stuk onschuldiger is dan een scheermesje, maar dit is een misvatting. Er gelden voor vloeistoffen ook strenge regels. Je mag maar een beperkte hoeveelheid vloeistoffen als handbagage meenemen. Het gaat hierbij om voorwerpen van maximaal 100 milliliter met een totaal van 1 liter. Dit moet je in een doorzichtige plastic zak opbergen. Deze zak moet daarnaast hersluitbaar zijn. Als je scheerschuim wilt meenemen, kijk dan naar de hoeveelheid milliliter. Een bus van 100 millimeter kun je dus in theorie meenemen, maar neem geen grote bussen mee. Doe je dat wel, dan is de kans heel groot dat het wordt ingenomen. Scheermesjes in je handbagage mag dus tot een bepaalde grootte, scheerschuim mag tot een bepaalde hoeveelheid.

KLM regels rondom scheermesjes

Het is niet toegestaan om puntige of scherpe voorwerpen, waarmee letsel kan worden toegebracht, mee te nemen in uw handbagage. Hieronder vallen ook open scheermessen. (behalve veiligheids- of wegwerpscheermessen waarbij de mesjes in een houder zitten)

Scheerapparaat mag in handbagage

Een elektrisch scheerapparaat kun je als handbagage meenemen. Met een elektrisch scheerapparaat kun je immers niet verwonden en alleen maar scheren. Uiteraard kun je met veel voorwerpen iemand verwonden, maar een elektrisch scheerapparaat in handbagage wordt niet gezien als een gevaarlijk voorwerp. Geen enkele vliegmaatschappij zal een scheerapparaat verbieden.

Mocht je alsnog twijfelen, dan kun je altijd de vliegmaatschappij contacteren. Eventueel kun je ook op de plaats van bestemming een scheerapparaat of scheermesjes kopen, zodat je je kunt scheren. En tot slot: bij verhoogde terreurdreiging kunnen de regels worden aangescherpt. Houdt dus altijd de berichtgeving in de gaten. Conclusie van mogen scheermesjes in je handbagage? Jawel, maar geen open scheermessen. Scheerschuim mag tot 100 milliliter en een scheerapparaat mag altijd.