Als je op reis gaat mag je veel bagage meenemen. Als we de vraag ‘wat mag je meenemen in het vliegtuig’  stellen, dan moet er onderscheid worden gemaakt tussen handbagage en ruimbagage. Als het om handbagage gaat zijn de regels namelijk vrij streng. De regels wat ruimbagage betreft zijn minder streng. Toch mogen verboden wapens, grote hoeveelheden spuitbussen, chemische stoffen en brandgevaarlijke stoffen mogen niet meegenomen worden als ruimbagage. Dit spreekt natuurlijk redelijk voor zich.

Veiligheidscontroles

Voordat je gaat vliegen krijg je te maken met veiligheidscontroles. Deze controles zijn behoorlijke streng en deze controles richten zich op de handbagage van de reizigers. Veiligheidsmedewerkers controleren de bagage op gevaarlijk voorwerpen zoals (potentiële) wapens, maar ook gevaarlijke stoffen. De controles die worden uitgevoerd gaan via een detectieapparaat of via handmatige controles. Sommige goederen die je als handbagage wilt meenemen zijn verboden, maar deze mag je wel in je ruimbagage doen. Je kunt de verboden goederen voor handbagage vinden op een lijst die is opgesteld door de Europese Unie. Er bestaat zo’n zelfde lijst voor ruimbagage, dit is echter veel minder streng.

Wat mag je meenemen in het vliegtuig?

Als het op ruimbagage gaat mag je veel meenemen, maar hoe zit het met handbagage? Oftewel: wat mag je meenemen in het vliegtuig? Veel mensen denken dat ze vloeistoffen, spuitbussen en gels niet mogen meenemen, maar dat is een misvatting. Deze vloeistoffen, spuitbussen en gels mogen mee zolang ze maar verpakt in één transparante en hersluitbare plastic zak. Het gaat hierbij om maximaal 100 milliliter en een totaal van 1 liter. Een aansteker mag ook, gesloten scheermesjes ook. Vind de rest van de antwoorden ook op onze veelgestelde vragen pagina.