aansteker

Als je wilt reizen met het vliegtuig en handbagage wilt meenemen zijn er veel vragen die spelen. Op Handbagage.org behandelen wij deze vragen. In dit artikel gaan wij in op Zippo’s en Aanstekers. 

Veelgestelde vragen over het meenemen in de handbagage van aansteker

Een aansteker heeft een rare regel: U mag hem meenemen, maar u moet hem wel bij u houden gedurende de vlucht. Dus niet na de controle terug doen in de handbagage. Let wel goed op: Roken mag nooit in vliegtuigen en hier kunt u in sommige landen zware gevangenisstraffen voor krijgen. Doe dit dan ook nooit. 

  • Je mag tijdens de vlucht niet de  aansteker te voorschijn halen, laat deze dan ook zitten waar hij zit.
  • Je mag geen aansteker in je ingecheckte bagage meenemen. Alleen als er geen brandstof in zit.

Mag een aansteker mee in Handbagage?

Ja, echter wel maximaal één. Je moet de aansteker wel bij je houden gedurende de vlucht. Het is erg belangrijk dat je het niet terug stopt in je handbagage na de security check.

KLM bagage regels: Kleine aanstekers en veiligheidslucifers mogen alleen mee als ze op de persoon worden gedragen, niet als handbagage.
Bij Transavia staat weer het volgende: ” Wat is verboden aan boord? Ontplofbare en ontvlambare stoffen, zoals een aansteker “

Mag een Zippo mee?

Het mag niet: “Het is echter niet toegestaan om bij zich te dragen of mee te nemen in zijn handbagage: aanstekers met een ontvlambaar vloeistofreservoir dat niet-geabsorbeerde vloeibare brandstof (geen vloeibaar gas) bevat, aanstekerbrandstof en aanstekervullingen.” er zijn wel ervaringen bekend van personen die ermee de controle zijn doorgekomen.

Mag een pakket met aanstekers mee?

Absoluut niet, één aansteker maximaal.

Hoe zit het met verschillende aanstekers?

Weggooi aanstekers mogen vaak mee. Zippo-type aanstekers mogen soms mee, al worden deze ook vaak geweigerd. Elektrische aanstekers, plasma aanstekers,  boogaanstekers of aanstekers in de vorm van een pistool mogen weer zeker niet mee. Blijf dus zeker bij de standaard aanstekers.

Hoe zit het met lucifers?

Dezelfde regels als de aansteker, je mag één doosje bij je houden (KLM regels). Wat je absoluut niet mag meenemen in zowel handbagage als ruimbagage zijn:

  • boekjes lucifers
  • ‘strike anywhere’ lucifers
  • waslucifers