batterijen

Als u wilt reizen met het vliegtuig en handbagage wilt meenemen zijn er veel vragen die spelen. Op Handbagage.org behandelen wij deze vragen. In dit artikel gaan wij in op Batterijen. Zowel AA batterijen als Lithium batterijen komen aan bod. 

Regelgeving Batterijen en Handbagage

De luchtvaartmaatschappijen en regelgeving maken onderscheid tussen batterijen in apparatuur of batterijen als losse baggage ( reserve batterijen ).

  • Batterijen in Apparatuur: De batterijen moeten goed in het apparaat zitten. Het apparaat moet zijn uitgeschakeld. Het apparaat mag niet zomaar aan kunnen aan. ( originele verpakking is een aanrader ) Het apparaat moet in een stevige container zitten.
  • Reserve Batterijen: Zijn de batterijen niet in het apparaat geïnstalleerd en worden ze afzonderlijk gedragen of zijn het items zoals power banks / packs die zijn ontworpen om een ​​ander apparaat van stroom te voorzien. Dan moet je je houden aan de volgende regels: Reserve- / losse batterijen – inclusief power banks – mogen alleen in handbagage aanwezig zijn en moeten worden beschermd tegen kortsluiting. Dit kan op verschillende manieren:
    • Door ze in de originele retail verpakking te plaatsen.
    • Elke batterij in een aparte plastic zak of beschermhoes.
    • Door Tape te plaatsen over de aansluitpunten / blootgestelde terminals.

Officiële EU Regelgeving rondom reserve batterijen:

Reservebatterijen moeten echter altijd in uw handbagage worden vervoerd – nooit in uw ingecheckte bagage – en ze moeten afzonderlijk worden beschermd om kortsluiting te voorkomen.

Veelgestelde vragen over het meenemen in de Handbagage van Batterij

Mogen batterijen mee in Handbagage?

Of batterijen in bagage mee mogen kan verschillen per locatie en of per luchtvaartmaatschappij. Alle typen reservebatterijen (zoals lithiumbatterijen, nikkel-cadmium (Ni-Cad) en alkaline) kunnen veilig in de handbagage vervoerd worden mits ze voldoende beschermd zijn tegen kortsluiting. U kunt ze voorbereiden voor het reizen door:ze te omsluiten in hun originele winkelverpakking OF de terminals af te plakken OF elke batterij in een aparte plastic zak of beschermhoes te plaatsen

Belangrijk bij batterijen in alle elektronische apparatuur (zoals camera’s mobiele telefoons en computers) zorg dat het elektronische apparaat niet per ongeluk aan kan gaan gedurende de vlucht. 

Mogen AA batterijen in Handbagage?

Ja deze batterijen mogen mee, echter wel dus op de bovenstaande manieren. 

lithium batterij

Hoe zit het met Lithium batterijen?

Lithium batterijen zijn  1,5 Volt batterijen en zijn geschikt voor eenmalig gebruik en gaan langer mee dan alkaline batterijen. Dit type is tevens beter bestand tegen vorst en kan een hoger piekvermogen leveren. Lithium batterijen zijn geschikt voor apparaten die een krachtigere batterij vereisen of in korte tijd veel vermogen vereisen, zoals een digitale camera met flitser. Er staat in 99% an de gevallen ‘Lithium’ op de batterij zelf.

Of een lithium batterij door de lucht kan worden vervoerd of niet hangt af van de configuratie en de Wattuurclassificatie (Wh) (voor herlaadbare lithium-ion/polymeer batterijen) of het lithiumgehalte (LC) (voor niet-oplaadbare lithiummetaalbatterijen). Omdat we alleen naar luchthavens met grondige veiligheidscontroles vliegen, zullen uw artikelen in beslag worden genomen als ze niet voldoen aan de eisen.