Wat mag je niet meenemen in je handbagage?

Veel mensen die op reis gaan twijfelen vooraf over wat ze allemaal wel of niet mee kunnen nemen als het gaat om handbagage. De grote vraag is dan ook: wat mag je niet meenemen in je handbagage? Sinds 11 september 2001 is er veel veranderd. Op die dag pleegden terroristen met vliegtuigen aanslagen op diverse gebouwen in Amerika en sindsdien zijn de regels voor handbagage op vliegvelden veel strenger geworden, maar nog altijd reizen veel mensen met verboden bagage. Vaak zonder dat ze het weten. Het gaat hierbij om drankflesjes, scharen, zakmessen, shampoo en deodorant. Al dit soort handbagage van toeristen wordt in beslag genomen. Vaak weten die toeristen niet eens dat ze fout zitten!

Wat mag je niet meenemen in je handbagage?

Alle voorwerpen die op één of andere manier mensen kunnen verwonden zijn verboden. Dit kunnen scherpe voorwerpen zijn, maar ook voorwerpen waarmee je iemand kunt slaan. Zoals aangegeven vallen zakmessen, scharen en schroevendraaiers onder deze voorwerpen. Ook open scheermessen zijn niet toegestaan in de handbagage. Ook alle voor de hand liggende voorwerpen zoals pistolen, katapulten, speelgoedgeweren, chemische stoffen zijn niet toegestaan. Vaak kun je de vraag ‘wat mag je niet meenemen in je handbagage’ al grotendeels zelf beantwoorden.

anti muggenspray in de handbagage?Anti-muggenspray en kneedbaar voedingswaar

Je mag geen vloeistoffen meenemen in het vliegtuig, maar vloeistoffen tot 100 milliliter mogen op één voorwaarde wel mee. Je dient deze vloeistoffen op te bergen in een zakje. Sommige voorwerpen lijken niet gevaarlijk, maar mogen niet worden meegenomen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om anti-muggensprays. Dit soort producten zijn schadelijk en het is mogelijk om andere passagiers hier tijdelijk mee te verblinden. Dit is dus een typisch voorbeeld van iets wat je niet mag meenemen in je handbagage.

Ook veel voedingswaren zijn niet toegestaan. Alles wat namelijk kneedbaar is wordt niet toegelaten. Potten pindakaas, chocopasta en zelfs zachte kazen zijn niet toegestaan aan boord. Babyvoeding is daarentegen wel toegestaan, maar je moet geen vele liters babymelk meenemen in je handbagage. De hoeveelheden die nuttig zijn voor tijdens de reis zijn toegestaan. Op de website van alle Europese vliegvelden vind je een lijst met toegestane handbagage, opgesteld door de Europese Unie.